• Ovocné záhrady
          • Ovocné záhrady

          • ZŠ s MŠ v Bolešove je zapojená do projektu Školské ovocie. Cieľom tohto projektu je podporiť konzumáciu ovocia a zeleniny u detí v predškolskom a školskom veku, teda žiakov od 3 do 15 rokov. Tento projekt je financovaný z Európskej únie s cieľom zlepšiť stravovacie návyky detí a znížiť výskyt obezity. 

            V rámci tohto projektu sme dostali možnosť vysadiť si vlastnú "ovocnú záhradu". V areáli materskej školy naši starší žiaci a žiačky vysadili vo štvrtok 3.11. mladé ovocné stromčeky ( 2 jablone, 2 hrušky) a 4 kríčkové ríbezle. Okrem rastlín nám spoločnosť Plantex - náš dodávateľ ovocia v rámci projektu Školské ovocie - zabezpečil aj substrát a náradie potrebné k výsadbe. Ak stromčekom poskytneme aspoň základnú starostlivosť, snáď o 3-4 roky budeme môcť ochutnať aj prvé PLODY.

            Sme radi, že sme dostali príležitosť obohatiť náš areál o nové ovocné stromy a zároveň ďakujeme žiakom, ktorí pri ich výsadbe aktívne pomáhali.

            Fotografie sú uverejnené vo fotoalbume na stránke školy.

             

            Mgr. Júlia Palčeková

        • Záložka do knihy spája školy
          • Záložka do knihy spája školy

          • Národný inštitút vzdelávania a mládeže s vedomím, že kreatívne čítanie motivuje žiakov, aby rozprávali o knihách so silným príbehom, premýšľali o nich a spätne sa k nim vrátili, vyhlásil  čitateľský projekt pre žiakov základných škôl zo Slovenskej republiky a z Českej republiky - Záložka do knihy spája školy. Projekt bol vyhlásený pri príležitosti októbra ako Medzinárodného mesiaca školských knižníc 2023.

            Naša škola sa aj v tomto školskom roku stala súčasťou tohto projektu a záložky, ktoré žiaci  vyrobili, putovali tentokrát do Prešova. Veríme, že tam potešili deti v Súkromnej základnej škole DSA na Mukačevskej ulici. Naši žiaci si  za odmenu prevezmú záložky od detí z Prešova

        • Voľné pracovné miesto - upratovanie telocvične
          • Voľné pracovné miesto - upratovanie telocvične

          • Základná škola s materskou školou, Bolešov 276 hľadá na dohodu o pracovnej činnosti osobu na upratovanie telocvične 2 hod/denne. Bližšie info osobne v ZŠ s MŠ, Bolešov alebo na tel. č. 042/4493224. 

        • Jesenné prázdniny
          • Jesenné prázdniny

          • V pondelok 30.10. a v utorok 31.10 2023 budú jesenné prázdniny. 1.11.2023 je deň pracovného pokoja. Vyučovanie začne vo štvrtok 2.11.2023.

        • Divadelné predstavenie: Čarodejník z krajiny Oz
          • Divadelné predstavenie: Čarodejník z krajiny Oz

          • Dňa 25.10.2023 sa žiaci 2.A,2.B,3.A,3.B,4.A,4.B zúčastnili divadelného predstavenia v Nitre “Čarodejník z krajiny Oz”. Predstavenie sa žiakom veľmi páčilo, na záver odmenili účinkujúcich veľkým potleskom.

            Fotografie sú uverejnené vo fotoalbume.

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

          • Milí rodičia,

            minulý rok sme sa spoločne s deťmi z našej školy zapojili do veľmi pekného projektu "Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok". Deti zo školy aj škôlky spolu s pani učiteľkami plnili krabičky pre seniorov, ktoré im boli následne odovzdané. Rozhodli sme sa, že tento rok potešíme seniorov opäť. Preto budeme s radosťou plniť krabičky , aby sme mohli znovu potešiť starkých v domovoch pre seniorov.

            Všetky potrebné informácie sa žiaci dozvedia od svojich triednych učiteliek.

            ĎAKUJEME všetkým, ktorí prispejú k naplneniu krabičiek.

        • Dejepisná exkurzia - Carnuntum
          • Dejepisná exkurzia - Carnuntum

          •  

                           Ráno, napriek tomu, že sme museli vstávať skôr ako obvykle, nevedeli sme sa dočkať a boli sme plní očakávania. Náš príbeh sa začal vo štvrtok, 5.10.2023 o 6:25, kedy sme po kontrole všetkých prítomných žiakov a ich dokladov nasadli do autobusu. Pani učiteľky zorganizovali dejepisnú exkurziu do Rakúska, kde na nás čakal bohatý program.

                        Prvá zastávka bola v čokoládovni v rakúskej obci Kittsee neďaleko Bratislavy, ktorá je známa po celom svete. Tu sme ochutnávali rôzne čokoládové výrobky a priznáme sa, že chutili fantasticky. Mnohé dobroty sme si nakúpili ako darčeky pre svojich najbližších.

                        Pokračovali sme do mestečka Carnuntum, ktoré je od Viedne vzdialené približne 45 km.  Bolo založené v 5. roku po Kristovi ako rímska vojenská pevnosť. Neskôr vznikla aj jeho občianska časť, a preto Carnuntum patrilo k najdôležitejším mestám rímskej provincie Panónsko.  Pred prehliadkou sme si kúpili suveníry a presunuli sme sa do kinosály, kde sme si pozreli dokument o živote rímskych legionárov a rímskeho obyvateľstva. Bol taký fascinujúci, že sme sedeli na zemi na kobercoch a ani sme nedýchali.

                        Rozdelili sme sa do dvoch skupín. Každá skupina mala svojho sprievodcu a zrazu sme sa ocitli v minulosti. Model rímskej vojenskej pevnosti a rímskeho mesta bol zostrojený na základe radarových snímok z vesmíru. Bol skutočne veľký, no v areáli je odkrytej len 0,5% pôvodnej pevnosti. Všetko ostatné je stále ukryté pod zemským povrchom. Kráčali sme po ceste z kameňov, ktoré boli staré viac ako 2 000 rokov. Videli sme aquadukt, pomocou ktorého Rimania čerpali pitnú vodu z hôr. Do domu vstupovali vždy pravou nohou. Amfory boli veľké hlinené nádoby na olej, víno a omáčku zo zvyškov kvasených rýb. Po jednom použití boli vyhodené. Neskôr používali aj drevené sudy, ktoré ich naučili robiť Germáni. Na pranie a farbenie látok používali odstáty zvierací moč. Jedli fialovú mrkvu, pretože oranžovú nepoznali. Klinaj bolo ležadlo, na ktorom bohatí Rimania ležali na ľavej strane tela a pravou rukou jedli. Všetky dôležité úkony vykonávali len pravou rukou. Ľavá bola považovaná za nečistú, a preto sa ľavou rukou aj utierali po vykonaní biologických potrieb. Zaujímavé boli verejné toalety. Bola to veľká miestnosť, do ktorej sa zmestilo naraz 12 ľudí. Všetci sedeli na okrúhlej lavici, v ktorej boli vyrezané otvory. Navštívili sme aj rímske kúpele. Pred pobytom v kúpeľoch sa Rimania museli najskôr ponatierať olivovým olejom. Následne bolo potrebné škrabkou odstrániť nečistoty zo svojho tela. Prvá miestnosť sa volala Frigidárium (miestnosť na schladenie) a teplota v bazéne dosahovala 250 C. Druhá miestnosť, Tepidárium, bola určená na masáže a relax. Nachádzala sa v nej aj sauna a teplota sa pohybovala okolo 300 C. V poslednej miestnosti s bazénom, ktorá sa nazývala Caldárium, bola teplota 350 C. Rimania už vo svojej dobe dokázali používať dôkladne premyslený systém podlahového vykurovania. Pre lepší zážitok nás obliekli do tradičného rímskeho odevu – pala, štóla, tunika a tóga. Mali sme možnosť písať ostrým rydlom do vosku, ktorý bol naliaty v drevenej tabuľke. Počas krátkej prestávky sme využili perfektné ihrisko s preliezkami. Stretli sme sa s inou skupinou žiakov a dostali sme príležitosť komunikovať s nimi v nemeckom a anglickom jazyku. Po takmer trojhodinovom pátraní v minulosti bola naša návšteva múzea CARNUNTUM ukončená. Na spiatočnej ceste sme si spravili zastávku v Bratislave na nábreží Dunaja. Pozreli sme si budovu SND, STU, sochu M. R. Štefánika a išli sme na neskorý obed.

                        Sme šťastní, že sme mohli byť súčasťou tejto exkurzie. Bol to skvelý zážitok, na ktorý budeme dlho spomínať.

            Ďakujú žiaci 7. A, 7. B, 8. B a 9. triedy

            Fotografie z exkurzie sú vo fotoalbume na stránke školy.

        • Zber použitých bateriek
          • Zber použitých bateriek

          • Aj v tomto školskom roku pokračuje zber použitých bateriek. Na chodbách prvej a druhej budovy sú nádoby, kde žiaci môžu vhadzovať použité baterky. Ak žiak prinesie viac ako 1 kg bateriek, nahlási sa u pani učiteľky Úškrtovej ,ktorá  dá žiakovi kupón a ten  si môže zaregistrovať na stránke www.zbieraj baterky sk. Hrá sa o  zaujímavé ceny. Pozor!!!Tento školský rok sa zbierajú iba tužkové baterky. 

            Pokračuje aj zber vrchnáčikov pre telesne postihnutú Kristínku.

        • Príspevok pre Rodičovské združenie
          • Príspevok pre Rodičovské združenie

          • Vážení rodičia,

            dovoľte nám pripomenúť Vám, že vyberáme príspevok pre Rodičovské združenie, ktorý bol schválený na 20 EUR na žiaka na rok, v prípade súrodencov platí len jeden (najstarší).Poprosíme Vás uhradiť príspevok na účet Rodičovského združenia pri ZŠ s MŠ Bolešov IBAN SK75 0900 0000 0003 6201 0898, do poznámky uviesť meno a triedu alebo  v hotovosti triednej p. učiteľke.

            Ďakujeme

            RZ pri ZŠ s MŠ

        • Výtvarná súťaž - Cemmac
          • Výtvarná súťaž - Cemmac

          • Žiaci našej školy sa aj tento rok zapojili do súťaže v kreslení, ktorú vyhlásila spoločnosť Cemmac. Jej cieľom bolo hravou a zároveň atraktívnou formou priblížiť tému: ,,Najvýznamnejšie architektonické pamiatky na Slovenku." Do súťaže sa zapojili žiaci z 1. aj z 2. stupňa. Výber z najkrajších prác bol odoslaný do spoločnosti Cemmac, kde vyberú najzaujímavejšie diela od všetkých súťažiacich a tie budú následne uverejnené v pripravovanom kalendári spoločnosti Cemmac na rok 2024. Veríme, že aj práce našich žiakov porotu zaujmú a niektoré z nich si budeme môcť pozrieť aj v novom kalendári.

            Ukážky niektorých výtvarných diel našich žiakov sú publikované aj vo fotoalbume na stránke školy.

          • Súťaž o najkrajší výrobok z jesenných plodov

          • Šikovné ruky a tvorivosť nás opäť tento rok presvedčili, že z "obyčajných " plodov zo záhradky sa dajú vykúzliť "neobyčajné" umelecké dielka. Hoci výrobkov bolo v tomto roku menej, ako sme zvyknutí, ich výrobcovia si dali naozaj záležať. Do súťaže sa zapojili žiaci z prvého ja z druhého stupňa. Porota napokon vybrala na prvom stupni 5 a na druhom stupni 3 najkrajšie výrobky. Žiaci, ktorí ich vytvorili, boli odmenení vecnou cenou. Aj ostatní zúčastnení dostali drobné odmeny.

            Ocenení žiaci:

            Čechutyová Ela  3.A

            Burdejová Daniela  2.B

            Šebo Oliver  3.A

            Vodička Jakub  2.B

            Šlesar Richard  2.B

             

            Budjačová Zuzana  5.A

            Rybárová Júlia  5.B

            Burdejová Laura  5.B

            Ďakujeme za účasť všetkým žiakom, ktorí sa zapojili.

             

        • Oznam o skrátenom vyučovaní
          • Oznam o skrátenom vyučovaní

          • Vedenie ZŠ s MŠ, Bolešov 276 oznamuje, že dňa 9.10. 2023 bude skrátené vyučovanie v ZŠ do 11.15. hod. z dôvodu aktualizačného vzdelávania pedagogických a odborných zamestnancov školy  v zmysle zákona č.138/2019 Z.z.

            Obedy v školskej jedálni sa budú vydávať v čase od 11.30 hod. do 13.00 hod.

            Prevádzka v ŠKD bude bez obmedzenia, teda do 16.00 hod.

             

        • Príspevok pre Rodičovské združenie
          • Príspevok pre Rodičovské združenie

          • Vážení rodičia,

            dovoľte nám informovať Vás,  že vyberáme príspevok pre Rodičovské združenie, ktorý bol schválený na 20 EUR na žiaka na rok, v prípade súrodencov platí len jeden (najstarší).

             Poprosíme Vás uhradiť ho

             - na účet Rodičovského združenia pri ZŠ s MŠ Bolešov IBAN SK75 0900 0000 0003 6201 0898, do poznámky uviesť meno a triedu,

            - alebo  v hotovosti triednej p.učiteľke.

            Finančné prostriedky získane z príspevkov budú použité podobne ako minulý rok na: poistenie žiakov, zakúpenie hygienických potrieb (mydla, utierok a toaletného papiera), mikulášske odmeny, odmeny na Medzinárodný deň detí, karneval, Beh údolím Váhu, odmeny pre vyznamenaných žiakov na konci šk.roka, účastnícke poplatky napr. Klokan, Komparo, výchovný koncert, doprava pre školu v prírode, lyžiarsky a plavecký výcvik, a pod.

            Ďakujeme

          • Sprístupnenie kontaktných údajov OO PZ Ilava

          • Dňa 12.09.2023 realizoval práp. Mgr. Štefan Gallo s riaditeľom Základnej školy s materskou školu, Bolešov 276,  Mgr. Jurajom Hantákom pohovor ohľadom identifikácie a prevencie protiprávneho konania na základných školách a stredných školách k príkazu riaditeľa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne č. KRPZ-TN-VO2-206/2023 zo dňa 17.03.2023. Následne bol riaditeľ školy informovaný o možnosti sprístupnenia kontaktných údajov na stránke školy.

            Informujeme Vás, že údaje kontaktnej osoby OO PZ Ilava a to práp. Mgr. Štefana Galla, referenta s územnou zodpovednosťou, na ktoré je možné zasielať otázky prípadne poznatky k trestnej, taktiež zabezpečenia ďalšej preventívnej činnosti  sú zverejnené na stránke školy. ( sekcia vpravo - KONTAKTNÁ OSOBA PRE ZŠ s MŠ, BOLEŠOV 276).

             

          • Deň povolaní

          • V piatok 22.9.2023 zorganizovali deviataci pre žiakov našej školy Deň povolaní. Kto chcel, mohol prísť v oblečení typickom pre nejaké povolanie.  Teší nás, že sa tento nápad stretol s veľkou odozvou. Príjemne prekvapila trieda 3.A , v ktorej sa do tejto akcie zapojili všetci žiaci aj s pani učiteľkou. Oceňujeme aj tvorivosť, pretože okrem klasických povolaní sme mohli vidieť aj astrológa, detektíva, dídžeja či pani prezidentku.

             

        • Zber papiera
          • Zber papiera

          • Od 9.10.2023 do 12.10. 2023 (PONDELOK - ŠTVRTOK) bude v našej škole prebiehať zber papiera.

            Papier zviazaný v balíkoch môžete nosiť do školy každý pracovný deň k 1. budove základnej školy. Pri 1. budove školy bude pristavený kontajner, kde sa bude papier odkladať. 

            Časový harmonogram zberu: 
            7.00 - 14.00 hod. - pri bočnom vchode zvoniť na zvonček p. školníka
            15.00 – 18.00 hod. - pri bočnom vchode bude služba, ktorá papier prevezme a odváži.

            Papier musí byť zviazaný, nemôže byť v krabiciach. 

            KARTÓN sa nezberá.

          • Oznam pre stravníkov

          • Vážení rodičia, milí žiaci,

            z dôvodu zvýšeného počtu stravníkov sa v tomto školskom roku predĺžila čakacia doba na výdaj stravy v školskej jedálni. Prosíme preto všetkých, ktorí sa stravujú v školskej jedálni o trpezlivosť a disciplínu pri čakaní na obed.

            Za pochopenie ďakujeme.


             

        • Zbierka Biela pastelka
          • Zbierka Biela pastelka

          • Milé pani učiteľky, milí rodičia, milí žiaci!
             

            Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS) opäť po roku oslovila našu školu s prosbou o pomoc pri realizácií dobročinnej zbierky s názvom Biela pastelka.

            Verejná zbierka Biela pastelka vznikla v roku 2002, takže už 22 rokov pomáha ľuďom so zrakovým postihnutím, teda nevidiacim a slabozrakým. Patrí k najväčším a najdôveryhodnejším zbieram na Slovensku. Jej organizátorom je Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS).

            Zakúpením symbolickej pastelky, ľubovoľným príspevkom do zbierkovej pokladničky alebo svojou dobrovoľnou pomocou robíte veľkú vec- pomáhate niekomu zmeniť život k lepšiemu. Vďaka Vám sa ľudia so zrakovým postihnutím učia pracovať na počítači s hlasovým výstupom, zvládajú dotykové telefóny, učia sa chôdzu s bielou palicou, učia sa čítať Braillovo písmo a používať špeciálne pomôcky, ktoré im uľahčujú život.

            Zbierka bude prebiehať na našej škole od 26. septembra do 5. decembra.  Dobrovoľný príspevok môžu darcovia vložiť do pokladničky, ktorú má na starosti pani učiteľka Varčeková.

            Výťažok zbierky bude použitý na aktivity a kurzy pre nevidiacich a slabozrakých, aby sme im pomohli začleniť sa do bežného života.

            Viac informácií o zbierke sa dozviete na stránke: https://bielapastelka.sk/

            Ďakujeme za vašu pomoc!

             

        • Deň povolaní
          • Deň povolaní

          • Milí rodičia, deti, priatelia školy,

            naši deviataci sa rozhodli, že budú pokračovať v aktivitách pre deti, podobne, ako to v minulom školskom roku realizovali bývalí žiaci deviateho ročníka.

            Tento mesiac si pripravili prvú úlohu : Deň povolaní.

            V piatok 22.9. sa môžu do aktivity zapojiť všetci žiaci. Stačí, ak v tento deň prídu do školy v oblečení, ktoré charakterizuje ľubovoľné povolanie ( kuchár, maliar, automechanik, lekár,...)

            Tešíme sa na zaujímavé nápady. 😊

             

        • Súťaž o najkrajší výrobok z jesenných plodov
          • Súťaž o najkrajší výrobok z jesenných plodov

          • Aj tento rok sa môžu všetci, ktorí sú tvoriví, majú šikovné ruky a dobré nápady, zapojiť do súťaže o najkrajšie vyrezávanú tekvicu alebo výtvor z plodov úrody. Svoje diela môžete priniesť vo štvrtok 28.9. a v piatok 29.9. Žiaci 1. stupňa môžu výrobky nosiť na chodbu 1. budovy, kde výrobky od nich prevezme dozor a žiaci 2. stupňa p. uč. Králikovej na chodbu 2. budovy. Výrobky je potrebné označiť menom a triedou. Súťaž vyhodnotíme v piatok 29.9. a v tento deň si svoje diela žiaci zoberú domov.

            1.10. 2023 bude aj v parku akcia obce Dary zeme. Ak chcete, aby bolo vaše dielo vystavené aj tam, prosíme, napíšte k nemu označenie „Na výstavu.“